Geen Haagse kanshebbers meer in strijd om Appeltjes van Oranje

9 June 2024, 13:35 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Oranjefonds

De Haagse stichtingen The Mourning en Buddy Netwerk hebben de eindstrijd om de Appeltjes van Oranje niet gehaald. De jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds worden in oktober weer uitgereikt. Vorig jaar was Vadercentrum Adam uit Laak een van de winnaars.

Voor de onderscheidingen zijn dit jaar projecten genomineerd rondom het thema ‘Eenzaamheid verminder je samen’. Uit alle nominaties worden uiteindelijk drie winnaars gekozen die elk een geldbedrag van 25.000 euro krijgen, plus een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Koningin Máxima reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. In lustrumjaren overhandigt Koning Willem-Alexander de prijs.

Voor de eerste stemronde - die liep tot eind mei - waren 50 kanshebbers geselecteerd. De Stichting Let's Talk met Tolk uit Capelle aan den IJssel kreeg het hoogste aantal stemmen en won daarmee een plek in de finale. De andere kanshebbers moesten zichzelf presenteren voor een jury. Daaruit werden nog eens negen finalisten gekozen. De Haagse stichtingen zitten daar niet bij. Wel kregen beiden een cheque van 1.500 euro van het Oranje Fonds.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Esmé van der Helm (LinkedIn).

Haagse stichtingen

Stichting The Mourning verbindt jongeren met verdriet door verlies zodat ze zich minder eenzaam voelen. Door anderen te ontmoeten die ook worstelen met verdriet en rouw, realiseren jongeren zich dat zij niet de enigen zijn. Zo is er voor jongeren van 17-35 jaar de lotgenotengroep ‘The Crash Club’. Ze durven hun verhaal te delen als ze doorkrijgen dat hun woorden anderen helpen. Uiteindelijk begeleiden de jongeren voornamelijk elkaar.

Stichting Buddy Netwerk is in 1983 ontstaan als een netwerk van vrijwilligers voor mensen met hiv/aids. Inmiddels koppelt de stichting buddy’s aan vele kwetsbare mensen die behoefte hebben aan betekenisvol contact. Buddy Netwerk is actief in Den Haag en vijf omliggende gemeenten. De vrijwilligers zetten zich in voor mensen met gevoelens van eenzaamheid, beginnende dementie en mensen met een chronische/levensbedreigende ziekte.